Tervishoiu Muuseumi teemapäev "Bakterid on kõikjal"
- Aeg:21.03.20 - 21.03.20
- Koht: Tervishoiu Muuseum (Lai 30 Tallinn)
Eesti Tervishoiu Muuseum korraldab 21. märtsil teemapäeva "Bakterid on kõikjal", kus viis erialateadlast räägivad, kuidas bakterid on meie tervise jaoks hädavajalikud. Peredel on võimalus katsetada, kuidas kiudaine paisub ja mis see üldse on, meisterdada ise baktereid ning osaleda bakterite otsimismängus. Lisaks bakteritega seotud toodete tutvustused.
Viimaste aastate teadustööd toovad järjest juurde uusi teadmisi mikroobide ja tervise vahelistest seostest, mistõttu tasakaalus mikroobikooslus on väga oluline elukvaliteedi mõjutaja. Bakteritel on oluline roll nii immuunsüsteemi, ainevahetuse kui ka närvisüsteemi arengus ja toimimisel.
KAVA:
12:00 MIS LOOM ON MIKROBIOOM?
TÜ meditsiinilise mikroobiökoloogia professor dr. Reet Mändar räägib teemal:
Mis on mikrobioom ja mikrobioota ning kuidas ta aitab kõrge eani tervena elada? Kuidas eri organite mikrobioom kujuneb ja elu jooksul muutub? Missugune on ta 100-aastastel ja kuidas see aitab neil tervena püsida? Millised seosed on mikrobioomi ja pika eluea vahel leitud mujal maailmas?
12:45 SOOLEBAKTERID JA INDIVIDUAALSUS?
TÜ Eesti Geenivaramu mikrobioomika vanemteadur Elin Org arutleb teemal:
Kus inimese kehas leidub enim baktereid? Kuidas bakterid mõjutavad meie immuunsüsteemi, ainevahetust või närvisüsteemi? Kas bakterid teevad paksuks? Milline on soolestiku mikrobioomi ja inimese tervise vaheline seos ning kuidas mikrobioomi analüüsi saaks tulevikus rakendada personaalmeditsiinis?
13:30 SUPERBAKTERID
SYNLAB infektsioonhaiguste valdkonna juht ja TÜ meditsiinilise mikrobioloogia vanemteadur dr. Paul Naaber kõneleb:
Antibiootikumidest võitluses haigustekitajatega ja antibiootikumiresistentsusest ning selle levikust, antibiootikumireostusest keskkonnas.
14:15 PAUS
14:45 HEAD JA HALVAD BAKTERID
TÜ meditsiinilise mikrobioloogia vanemteadur dr. Epp Sepp arutleb teemadel:
Düsbioos ehk kas kõik saab valesti minna? Milliste haigustega on seostatud soolestiku mikrobioomi tasakaalutust? Mida tähendab viimase abinõuna kaka siirdamine? Kas tulevikus neelame kõik mingeid bakterisegusid, et terve ja õnnelik olla?
15:30 MIDA TEHA ELU HEAKS?
TalTechi Keemia ja Biotehnoloogia Instituudi vanemteadur Kaarel Adamberg räägib:
Kuidas inimkeskkonna ja toitumisharjumuste muutus on mõjutanud meie soolestiku mikrobioomi? Mille poolest erineb linna- ja maainimeste mikrobioom ja milline peaks olema hügieen. Kuidas ma ise saan oma mikrobioomi ja tervist mõjutada ehk pro- ja prebiootikumidest, kääritatud toitudest ja toidulisanditest?
12:00-16:00 TEGEVUSED PEREDELE
Võimalus katsetada kuidas kiudaine paisub ja mis see üldse on, meisterdada ise baktereid ning osaleda bakterite otsimismängus.
12:00-16:00 TOODETE TUTVUSTUSED JA MÜÜK
Saab soetada bakteritega seotud toidulisandeid ja muid tooteid. Kohapeal annavad selgitusi ja tutvustavad oma toidulisandeid BioCC (probiootikumid) ja TFTK (kiudainesegud). Krimchi selgitab kuidas valmistada aasiapärast kimchit ja teeseene ehk kombuchaga katsetamist pakub pruulikoda Säsi.
Lisainfo: Bakterid on kõikjal 21. märtsil